Atle Aadland fra Hordaland Rørteknikk ser utover den ferdig sveisede ledningen (Foto: Borg Medier)
Vann & avløp

Avløp i rør på 200 meters dyp i Årdalsvatnet

10.12.2014

Da fylkesmannens miljøvernavdeling i Sogn og Fjordane ga Årdal kommune pålegg om å få orden på sitt avløpsutslipp i Årdalsvatnet startet en spektakulær prosess. Prosjektet har vist at miljøbevissthet lønner seg også for en kommune.

Utfordring:

Årdal kommune fikk pålegg om å få orden på sitt avløpsutslipp i Årdalsvatnet. To alternativer ble vurdert: Å bygge om det 20 år gamle mekaniske renseanlegget til et høyverdig renseanlegg eller å legge en 9,2 kilometer lang sjøledning gjennom hele Årdalsvatnet, ytterligere 2 kilometer i Hæreidelva og fram til 40 meters dyp i Årdalsfjorden. 

Løsning:

Sjøledning ble valgt, og det ble benyttet markedets beste materiale for sjøledninger - PE 100 RC+ rør med PP Beskyttelseskappe - levert av Hallingplast. Materiale ble valgt for å sikre at installasjonen ikke påvirkes av ytre belastninger som f.eks. jordras, siden ledningen ligger på 200mtr dyp med bratte fjellsider på hver side. Rørene ble produsert i hele 21 meters lengde fordi anleggsplassen lå såpass nærme fabrikken. Dette sørget for mindre sveisejobb, raskere installasjonstid, og færre antall skjøter på ledningen.

 

 

Om Hallingplast

Hallingplast AS ekstruderer rør og profiler i ulike plastmaterialer, med hovedvekt på Polyetylen (PE) og Polypropylen (PP).
Gjennom samarbeid med noen av Europas fremste aktører innen plastbearbeiding, tilbyr vi ett komplett sortiment med rørdeler og tilbehør.

Les mer om Hallingplast ›

Umbraco CMS fra MarkedsPartner