Daglig leder i Hallingplast, Steinar Tragethon, forteller at stadig flere etterspør diffusjonstette rør, spesielt der det er fare for infisert grunn.

PODI-pipe stenger lukt og smak ute

02.01.2017

Polymer diffusjonstett rør, forkortet til PODI-pipe, er et av produktene Hallingplast mener har et marked i Skandinavia. PODI-pipe er et diffusjonstett drikkevannsrør i PE-materiale som skal stenge lukt og smak ute. 

Produksjonen er nettopp kommet i gang ved fabrikken i Ål i Hallingdal.  Daglig leder i Hallingplast, Steinar Tragethon, forteller at stadig flere etterspør diffusjonstette rør, spesielt der det er fare for infisert grunn.

-Eksempler på dette er industriområder, næringsområder eller tettbygde strøk med infisert grunn, opplyser Tragethon.

Diffusjonsbarrieren ligger mellom drikkevannsrøret og en utvendig beskyttelseskappe i PP. Dette gjør også at røret er godt egnet for bruk i NO-Dig installasjoner. Diffusjonssperra kommer som et tillegg til den beskyttelseskappa som markedet kjenner godt til fra tidligere.

 

Følsom for smak og lukt

Rørene er også godt egnet i myrområder eller jordbruksområder, der det lett kan oppstå smak og lukt på drikkevann.

-Smaksorganet er noe av det mest følsomme vi mennesker har, og derfor reagerer vi også om vannet har enten smak eller lukt som kjennes fremmed i tappekrana, sier Tragethon.

Tragethon mener PE-rør har flere unike fordeler som transportrør for drikkevann.  PE-rør er svært fleksible, de har strekkfaste skjøter og materialet korroderer ikke.

PE-rørene er imidlertid ikke motstandsdyktig mot inntrengning av hydrokarboner gjennom rørveggen. Derfor kan smak og lukt på drikkevann som transporteres i PE-rør oppstå dersom rørene ligger i forurenset grunn.

 

Testet og godkjent

-Fire europeiske produsenter har tilbudt en sperre i aluminium, men hos oss i Hallingplast har vi lenge arbeidet for å finne en godt egnet løsning i polymer. Vår løsning er nå testet og godkjent i et engelsk testinstitutt.  Det er ingen standard for dette i Skandinavia, slik det er i England og Holland, og vi vil bruke godkjenningsprosessen og testresultatene fra England til å fortelle våre kunder at dette er et meget godt egnet produkt for drikkevannsrør.  Hallingplast er først ute i Europa med et produkt med en polymer diffusjonssperre som er godkjent etter testen WIS 4-32-19 som brukes for godkjenning av diffusjonstette PE-rør i England.

- Hittil er det kun rør med aluminiumssperre som har klart disse kravene, og vi er godt fornøyd med å være først på ballen med en ny type diffusjonstette rør. En polymer-kappe har klare fordeler sammenlignet med aluminium, mener Steinar Tragethon.

-Kappa produseres hos Hallingplast, det er et mye enklere materiale å håndtere i forbindelse med skjøting av rør. Selve drikkevannsrøret er et rør EN 12201 og har alle nødvendige godkjenninger.

 

Dekker de fleste dimensjoner

-Vi mener PODI-pipe vil være av stor interesse for både små- og store vannverk som leverer drikkevann til sine kunder. Vi har foreløpig satset på dimensjoner fra 32 til 180 mm, som vi mener er det mest interessante markedet. I neste omgang planlegger vi produksjon av PODI pipe i dimensjoner fra 200 til 630 mm, og da skulle det meste av vannledningsnettet i Norge være dekket.

 

Stort etterslep

Med tanke på det store etterslepet innen rørfornying i Norge er Hallingplast bevisst på at rørprodusenten må levere godt egnede produkter både for vann og avløp.
-PODI-pipe er et av de produktene som kan være med å sikre effektiv rørfornying for neste generasjoner, mener Tragethon.
PODI-pipe er nå i produksjon og kan leveres enten i rette lengder eller på trommel. Det kan også kombineres med synkerør.

Utviklingen av PODI-pipe har pågått de siste to årene. Hallingplast har fått noe støtte til utviklingen  gjennom Skattefunn, men den største investeringskostnaden har Hallingplast tatt bokstavelig talt på egen kappe.
PODI-pipe rørene blir utstyrt med spiralstriper for å skille produktet fra standard vannledninger. Dette blir da et eget «brand» for Hallingplast.

Om Hallingplast

Hallingplast AS ekstruderer rør og profiler i ulike plastmaterialer, med hovedvekt på Polyetylen (PE) og Polypropylen (PP).
Gjennom samarbeid med noen av Europas fremste aktører innen plastbearbeiding, tilbyr vi ett komplett sortiment med rørdeler og tilbehør.

Les mer om Hallingplast ›

Umbraco CMS fra MarkedsPartner