Overgang til PE100 også på kveilrør

08.10.2015

PE Trykkrør på kveil i henhold til EN12201 har i dimensjonene 16-110mm vanligvis vært lagerført og levert i PE80 materiale. Fra og med 1. Januar 2016 går vi over til PE100 på alle lagerlagte kveilrør.

PE80-materialet har noe lavere trykkholdfasthet enn PE100, og overgangen gir derfor ett rør som tåler høyere trykk enn rør i PE80 materiale. Vi kan selvfølgelig produsere PE80 rør på kveil ved bestilling av større mengder, men det må da påregnes leveringstid siden vi faser dette ut fra lageret. Ett argument for å ha PE80 på kveil har vært at det er noe mykere og mer fleksibelt enn PE100. I henhold til praktiske erfaringer er denne forskjellen ikke av betydning, og vi har derfor ingen nye retningslinjer for håndtering av kveil.

Siden alle rette rør, samt rørdeler for sveising har vært produsert i PE100 de siste årene, vil overgangen ikke føre til noen problemer ved skjøting av rørene. Vi anbefaler allikevel at du ved bestilling av rør og deler stiller krav på din leverandør om å levere koblinger og materiell som har enhetlig kvalitet og levetid, med samme designfaktor. I Norge benyttes det normalt designfaktor 1,6 på trykk-klassen, noe som man må være klar over ved bestilling, da det er vanlig i mange andre land å benytte designfaktor 1,25. Bl.a. vil en PE100 SDR17 rørdel være merket med PN10 – når den i Norge kun skal benyttes for PN8.

 

For mer utfyllende informasjon - se informasjonsblad her!

 

Om Hallingplast

Hallingplast AS ekstruderer rør og profiler i ulike plastmaterialer, med hovedvekt på Polyetylen (PE) og Polypropylen (PP).
Gjennom samarbeid med noen av Europas fremste aktører innen plastbearbeiding, tilbyr vi ett komplett sortiment med rørdeler og tilbehør.

Les mer om Hallingplast ›

Umbraco CMS fra MarkedsPartner